⁉️سوال
الله ﭼﻪ ﻧﻴﺎﺯﻱ ﺑﻪ ﺩﺳﺘﻴﺎﺭﺍﻧﻲ ﻣﺜﻞ
ﻓﺮﺷﺘﻪ ﻫﺎ ﺩﺍﺭﺩ . ﻳﻜﻲ ﻣﺎﻣﻮﺭ ﺍﺑﻼﻍ ﻭﺣﻲ ﺑﻪ ﭘﻴﻐﻤﺒﺮﺵ -
ﺩﻳﮕﺮﻱ ﻣﺎﻣﻮﺭ ﻗﺒﺾ ﺭﻭﺡ - ﻳﻜﻲ ﻫﻢ ﻣﺎﻣﻮﺭ ﻧﻮﺷﺘﻦ ﺍﻋﻤﺎﻝ
ﻣﺎ . ﻣﮕﺮ ﻧﻪ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﻓﺮﺷﺘﻪ ﻫﺎ ﺍﺯ ﻣﺠﺮﺩﺍﺕ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻭﺩﺭ ﻧﻬﺎﻳﺖ
ﻛﻤﺎﻝ ﺧﻮﺩ ﺧﻠﻖ ﺷﺪﻩ ﺍﻧﺪ . ﺍﮔﺮ الله ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻳﻦ ﻗﺒﻴﻞ ﻛﺎﺭ ﻫﺎ ﺑﻪ
ﺁﻧﻬﺎ ﺍﺣﺘﻴﺎﺝ ﻧﺪﺍﺭﺩ پس ﺑﺮﺍﻱ ﭼﻪ ﺧﻠﻖ ﺷﺪﻩ ﺍﻧﺪ .
?پاسخ:
❗️در این شکی نیست که به مقتضای ادله عقلی و نقلی متعدد پرودگار بی نیاز مطلق است چنان که می فرماید:
“ای مردم شما همگی نیازمند به خدایید تنها خداوند است که بی نیاز و ستوده است”
?فاطر 15
❗️ومی فرماید:
“خداوند بی نیاز است و شما همه نیازمندید”
?محمد 38
?اما همین پرودگار بی نیاز چنین اراده کرده است که تمام کارها را در عالم از طریق اسباب و مسببات اداره کند چنان که امام صادق فرمود:
“خدا خواسته است که همه کارها از طریق اسباب آن جاری گردد”
?الکافی ج1ص183
?فلسفه آن نیز روشن است:
1⃣این که خداوند کارها را بر اساس اسباب پیش می برد شاهدی است بر قدرت بی نهایت او به عنوان مثال خداوند می تواند بدون بارش باران و تابش خورشید و وضعیت جوی مناسب گیاهی را رشد دهد اما رشد گیاه را منوط به وجود اسباب مختلف قرار داده است تا قدرت او را در ایجاد چنین چرخه منظمی بهتر نشان داده شود.
❗️ خداوند با آفرینش فرشتگان و واگذار کردن برخی کارها به آنها قدرت نمایى کرده، و عظمت خویش را به رخ بشر کشیده است. او مى تواند به مجرّد وضع حمل یک خانم، او را فوراً باردار کند، تا پس از مدّت کوتاهى وضع حمل نماید؛ امّا این کار را در مدّت نه ماه انجام مى دهد، تا بشر به عظمت قدرت او در دوران باردارى و مراحل مختلف جنین پى ببرد.
❗️یکی از فلسفه های خلقت فرشتگان و واگذاری امور به انها نیز، پى بردن به عظمت و قدرت خداوند در آفرینش است .
2⃣ فلسفه دیگر اینکه بشر با دقّت در ویژگی های ملائک، به عبادت هاى ناقص و ناقابل خویش مغرور نشود، و بر خداوند منّت نگذارد. چرا که عبادت هاى او در برابر عبادتهاى مداوم و طولانى فرشتگان چیزى نیست. نمازهاى دست و پا شکسته ما در مقابل عبادت ملائکه که عالم را پر از تسبیح و تقدیس و رکوع و سجود کرده اند، چه جایگاهى دارد؟
❗️توجه به این که مخلوقاتی برتر از او در عالم هستند که امورات مختلفی را بر عهده دارند سبب میشود که او به عبادت و بندگی خود مغرور نشود و می توان گفت همین است فلسفه اصلی از خلقت فرشتگان
?پیام امام ج1ص155
3⃣واسطه شدن فرشته در نزول وحی سبب میشود که وحی رسمیت و اهمیت بیشتری پیدا کند زیرا خداوند فرشته بزرگی را مامور ابلاغ وحی کرده است و جالب اینکه در بعضی از روایات آمده است که به هنگام نزول بعضی از سوره های قرآن گروهی از فرشتگان جبرییل را همراهی می کردند تا اهمیت موضوع بر همگان آشکار تر شود
?همان مدرک ج4 ص108
4⃣واسطه شدن فرشتگان در ثبت اعمال نیز فلسفه روشنی دارد:
❗️شیخ طبرسی در احتجاج خود روایت می کند :
«شخصی از امام صادق پرسید علت وجود فرشتگان مامور ثبت اعمال نیک و بد انسانها چیست در حالی که می دانیم خداوند عالم السر و هر انچه مخفی است می باشد
?امام پاسخ داد:
« خداوند این فرشتگان را به عبادت خود دعوت کرد و انها را شهود بر بندگانش قرار داد تا بندگان به خاطر مراقبت انان بیشتر مراقب اطاعت الهی باشند و از عصیان او بیشتر ناراحت شوند و چه بسیار بنده ای که تصمیم به گناه می گیرد سپس به یاد این فرشته می افتد و خود داری می کند و می گوید:
پرودگارم مرا می بیند و فرشتگان حافظ اعمال نیز گواهی می دهند
?الاحتجاج، ج2 ص348
آخرین نظرات